Als je wilt letten op je uitgaven aan boodschappen en nog steeds gezond wilt eten, dan is onbewerkt, plantaardig eten een van de beste manieren om dit te doen. De belangrijkste onderdelen van dit voedingspatroon, zoals onbewerkte granen en peulvruchten, zijn erg voordelig vergeleken met veel andere producten. Daarnaast elimineer je bij dit voedingspatroon sowieso alle bewerkte voeding die je niet nodig hebt, zoals frisdrank en snoepgoed.

Voordat je begint met het aanpassen van je voedingspatroon is het, zoals bij elke andere vorm van gedragsverandering, goed om na te gaan wat jouw motivatie is. Vraag jezelf af waarom je bepaalde gewoontes wilt veranderen, en wat dat je waard is. Wat wil jij bereiken met je voedingspatroon? Voor iedereen is dit verschillend, maar bijna iedereen hecht in ieder geval wat waarde aan deze dingen:

Gezond

Goedkoop

Gemakkelijk

Realistisch gezien, kun je tot zekere mate maar voor twee van de bovenstaande kiezen. Als je vooral heel goedkoop en gemakkelijk eet, dan eet je waarschijnlijk veel junkfood en kant-en-klaar producten, wat dus niet zo gezond is. Wil je graag gezond eten, maar is gemak ook belangrijk voor je? Dan ben je vaak wat duurder uit (en eet je toch vaak net iets ongezonder dan bij de volgende optie), met bijvoorbeeld bezorgde boodschappen, maaltijdboxen, en gezondere kant-en-klaar producten. Wil je gezond en ook voordelig eten? Dat kun je het beste bereiken door zelf te koken, en net wat meer energie te investeren.

In deze blog geef ik je praktische tips om dat laatste te bereiken, zonder al te veel tijd kwijt te zijn. Want met de juiste tips en een efficiënte aanpak, kun je de extra moeite die het kost om voordelig en gezond te eten, toch wat beperken.

Tip: Kijk ook eens op de website van het Nibud, om een idee te krijgen wat ‘normale’ kosten zijn voor gezonde boodschappen.

Wil je deze adviezen toepassen, begin dan klein. Kies een tip per week om toe te passen. De meeste tips vereisen namelijk niet alleen het kiezen van andere producten in de supermarkt, maar ook een verandering in kook- en eetgedrag thuis. Als je er een per week doet, of zelfs een per meerdere weken, dan is dit al heel knap, en overweldig je jezelf niet. Ik adviseer je om de volgorde van deze tips te gebruiken.  

1. Maak van peulvruchten je staple, en koop ze eventueel gedroogd

Peulvruchten zijn een niet te missen voedselgroep als je plantaardig eet. Om alles binnen te krijgen wat je nodig hebt, adviseer ik minstens twee porties per dag. Leren om lekkere gerechten te maken met peulvruchten is een van de beste dingen die je kunt doen voor je gezondheid. Tip: op de website van Forks Over Knives vind je veel lekkere recepten met peulvruchten. Daarnaast zijn peulvruchten sowieso mega goedkoop, en als je ze gedroogd koopt nog goedkoper. Gedroogde peulvruchten moet je vaak een aantal uur laten weken, hoe lang verschilt per soort en lees je op de verpakking. Weeg voor jezelf af wat je liever hebt: peulvruchten uit blik en dus iets meer gemak, of gedroogde peulvruchten en iets meer voordeel.

2. Kook zelf

Deze spreekt eigenlijk voor zich en sluit aan op de vorige. Zeg gedag tegen kant-en-klaar en afhaal, en maakt zelf een lekker gerecht van onbewerkte groenten, granen en peulen. Begin met één recept en bouw het langzaam uit. Binnen korte tijd ken je genoeg recepten die je lekker vindt. En lees deze blog over simpel, plantaardig koken voor als je even geen tijd of energie hebt om een recept op te zoeken.

3. Koop onbewerkte granen, peulvruchten en noten in bulk

Grote verpakkingen van deze producten zijn in de supermarkt al voordelig. Wil je extra voordeel en groot inslaan, dan kun je grote hoeveelheden van deze producten online bestellen, bijvoorbeeld bij de Biologische Toko.

4. Koop groenten en fruit op de markt

Veel groenten en fruit, en zelfs ook noten, zijn een stuk goedkoper om op de markt te kopen. Maak er een gewoonte van om bijvoorbeeld op zaterdag naar de markt te gaan, en daar doelgericht in te slaan.

5. Plan je maaltijden en doe gericht boodschappen

Plan je maaltijden per week of per halve week, afhankelijk van wanneer je boodschappen doet. Doe gericht boodschappen voor de maaltijden die je gaat maken, om voedselverspilling te voorkomen. Maak het makkelijk voor jezelf door voor meerdere dagen te koken en restjes in te vriezen. Gaat de maaltijd alsnog niet op? Vries dan ook deze kleine restjes in (liever ingevroren dan in de koelkast, waar het vaak snel over de datum gaat), en eet bijvoorbeeld op één dag per week alle kliekjes op.

6. Koop geen kant-en-klaar vegan producten

Bewerkte vleesvervangers, kaasvervangers en gezoete zuivelvervangers.* Deze producten zijn vaak niet heel gezond, of zelfs ongezond, doordat ze veel bewerkt zijn en toegevoegde suikers, te veel zout en verzadigd vet bevatten. Daarnaast zijn ze vaak duur, soms zelfs duurder dan de dierlijke variant. Dus vervang de vervang-mindset! En kies liever voor gewoon plantaardige voeding: recepten die volwaardig plantaardig zijn en waarin dierlijke producten dus helemaal niet nodig zijn. Stiekem waren we elke dag AVG toch allang zat?

*Behalve ongezoete, calcium-verrijkte sojadrink, erwtendrink en sojayoghurt. Deze producten zijn gezond, en vaak nodig om te zorgen dat je als plantaardige eter voldoende calcium binnenkrijgt. Deze vind je overigens al voor 85 cent per pak, wat goedkoper is dan de meeste koeienmelk.

7. Laat alle bewerkte voeding weg

Snoepgoed, koekjes, zoutjes, gebak en al het andere junkfood wat er is. Bewerkte granen, zoals wit brood en witte rijst, maar ook croissants en de meeste luxe broodjes. Frisdrank, energy drinks, sappen en alle andere suikerhoudende (of kunstmatig gezoete) dranken. Dit zijn allemaal producten die vanuit gezondheidsoptiek onnodig zijn. Het weglaten van deze producten levert niet alleen winst op voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee.

8. Overweeg of je wel of niet biologisch koopt

Biologische producten bevatten over het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen en soms minder nitraat dan gangbare producten. Het is voor je gezondheid echter vele malen belangrijker om voldoende groenten en fruit te eten, dan om biologisch te kopen. Groenten en fruit zijn helaas vaak duurder dan bewerkte producten. Als jij qua budget moet kiezen tussen biologisch boodschappen doen of veel groenten en fruit eten, kies dan zeker voor de tweede.

Wil je meer leren?

In mijn cursus leer je alles over volwaardige plantaardige voeding en een gezonde leefstijl. Wil je op de hoogte blijven van de lancering en korting op de cursus? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.