In de supermarkt zijn steeds meer kant-en-klare vleesvervangers, of liever te noemen: vleesopvolgers, te koop. Deze producten zijn niet allemaal even gezond. Ze zijn bewerkt en bevatten vaak te veel zout. Kies daarom bij voorkeur voor peulvruchten of onbewerkte tofu en tempé. Kant-en-klare vleesopvolgers, zoals falafelballetjes, vegaburgers, stukjes en reepjes zijn dus niet optimaal, maar je kunt ze prima af en toe nemen.

Waar kun je op letten?

Als je wel een kant-en-klare vleesopvolger wilt eten, waar kun je dan op letten? Kijk achterop de verpakking bij ‘Voedingswaarde per 100 gram’:

 • Verzadigd vet: maximaal 2,5 gram
 • Eiwitten: minimaal 7,5 gram
 • Zout: maximaal 1,1 gram
 • IJzer: minimaal 0,8 mg

Overzicht van gezondere vleesopvolgers

Een aantal voorbeelden van plantaardige kant-en-klare vleesopvolger die aan eerdergenoemde criteria voldoen:

 • Plant kruimgehakt van Vivera
 • Plant shoarma van Vivera
 • Plant stukjes als kip van AH
 • Vegan omelet van AH
 • Oosterse rondo van AH
 • Rulstukjes van AH
 • Tenders van AH
 • Tofu roerbakgehakt fijn gekruid van AH Biologisch
 • Vegetarisch kruimgehakt van Jumbo
 • Vegetarische hamburgers van Jumbo
 • Vegetarische kibbeling van Jumbo
 • Vegetarische nuggets van Jumbo
 • Vegetarische schnitzel van Jumbo
 • Vegetarische zigeunerschnitzel van Jumbo
 • Vegan rulgehakt van Chef select (Lidl)
 • Vegan burger van Plus
 • Vegan worstje van Plus
 • Vegetarisch gehakt van Plus
 • Vegetarische alskipstukjes van o.a. Plus en Coop
 • Vegetarische balletjes van o.a. Plus en Coop
 • Vegetarische wokstukjes van o.a. Plus en Coop
 • Vegan crispy kiptenders van 1 de Beste (Dirk/Dekamarkt)
 • Vegan oosterse schijf van 1 de Beste (Dirk/Dekamarkt)

De allerbeste optie

Wil je graag een bonenburger eten, maar niet zo’n bewerkte? Je kan deze ook zelf maken! Er zijn ontzettend veel recepten te vinden. Bij het kiezen van een gezond recept kun je erop letten dat je zo min mogelijk bewerkte producten hoeft toe te voegen zoals suiker (incl. ‘gezonde’ suiker en siropen), olie en zout. Maak bijvoorbeeld deze zwarte bonen burger van Forks Over Knives.

Het is niet per se nodig om een vleesopvolger te eten als je vlees laat staan. Door een portie peulvruchten bij je avondmaaltijd te eten (en daarnaast natuurlijk groenten en een gezonde koolhydraatbron) krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen die ook in vlees zitten. Maar dan zonder het ongezonde verzadigde vet, transvet, dierlijke eiwit en cholesterol!

Peulvruchten zijn namelijk een belangrijke bron van eiwit en andere voedingsstoffen. Meer over eiwit en plantaardige bronnen hiervan lees je hier.

Wil je meer leren?

De informatie uit dit artikel komt uit mijn cursus over plantaardige voeding die binnenkort gelanceerd wordt. In deze cursus leer je over alle aspecten van volwaardige plantaardige voeding en een gezonde leefstijl. Wil je op de hoogte blijven van de lancering en korting op de cursus? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.